Imádom az ügyvédeket!

Imádom az ügyvédeket!

 

Azokat, akik a meleg szobájukban, kinyomtatnak egy előre megírt szerződést amibe behelyettesítik a vevő és az eladó nevét, plusz beleírják azt a 2 dolgot amiben az eladó és a vevő megegyeztek és kinyomtatják.

Majd adják a számlát: 150 ezer forint.

20 perc munkáért.

ingatlan adásvételi szerződés

 

Ezek után ők tanácsolják az eladónak, hogy fizessen csak nyugodtan 50 ezer forintot (de semmivel sem többet!) annak az ingatlanosnak, aki 30 vevőnek megmutatta már a lakást, eltelefonált kb 30 ezer forintot, plusz feladott 20 ezer forint értékben hirdetést, benne van az adott ingatlan eladásban kb 60 nap munkája, 4 db hétvégéje, amit nem a családjával töltött.

És mindezt tette úgy, hogy egészen a szerződéskötésig nem volt biztos, hogy kap érte egy fillért is, hiszen lehet hogy végül egy másik ügynök adja majd el az ingatlant.

Tehát rengeteg munkája és pénze áll az ingatlanosnak egy olyan dologban, ami egyáltalán nem biztos hogy pénzt fog neki hozni.

Erre jön egy okos ügyvéd, aki fúj az ingatlanosokra, mert „miért kérnek el ilyen sokat, ez irreálisan sok, nem érdemelnek annyit” mondja ő és kinyomtat egy papírt 3 perc alatt majd átadja annak az ügyfélnek aki kifizeti az általa kért x százezer forintot.

Ha ennyire zavarja az ügyvédeket, akkor lenne egy javaslatom. Próbálják meg azt megcsinálni, hogy

  1. Hirdetnek pénzt áldozva, arra hogy jöjjenek az ügyfeleik.

  2. Ha megjöttek, akkor adjanak nekik ingyen tanácsokat, világosítsák fel őket minden jogi kérdésben, készítsék elő a papírokat, találkozzanak többször is az ügyfelükkel, álljanak 20 perceket az ügyfélre várva esőben, hóban, fagyban, égető napsütésben, akár reggel 7:00-kor is vagy hétvégén szombaton délután 18:00-kor.

  3. Majd miután mindezt ingyen megtették a végén mosolyogva fogadják el azt, ha az ügyfél azt mondja nekik: „köszönöm a fáradozását, de találtam egy másik ügyvédet aki megcsinálja nekem az adásvételt. Talán majd legközelebb. Viszontlátásra.

Mindezt pénz nélkül, ingyen, és sok-sok ügyféllel eljátszva!

Így is menne? Így vajon mennyit kérnének el egy-egy üzletkötéskor?

 

Ha az ügyvédek módszerével keresném a pénzt, akkor így már én is csak az ingatlan értékének a 0,5-1 százalékát kérném el. Ha csupán annyi lenne a dolgom hogy megmutatom a lakást, majd tartom a markom a 0,5-1 százalékért, azzal indokolva, hogy ez nekem ekkor már jár, hiszen dolgoztam vele!

 

Amit az ügyvédek elfelejtenek az az, hogy az ingatlanos kalkulál azzal, hogy nem minden betérő ügyfélből fog ő pénzt keresni. (nem úgy mint az ügyvédek)

Ezt hívják kockázatnak és tudjuk, hogy ha egy kockázatos portfóliót választunk, akkor azért magasabb hozamot is remélünk. Ezért kér egy ingatlanos többet, mint az ügyvéd.

 

Az ügyvéd a biztos pénzre utazik 0,5-1-2 százalékért.

Az ingatlanos a bizonytalan pénzre utazik és ezért elvárja a kockázati felárat: 2-6 százalékot.

 

Elmesélek egy esetet ami teljesen megdöbbentett.

Egyszer kimentem egy ügyvéd ingatlanához, hogy felvegyem az eladási megbízásaim közé. Vártam a tulajra a 12. kerület egyik luxus villája előtt és ő egyszer csak megérkezett egy tűzpiros jaguáron. Kiszállt belőle (kb 35 éves lehetett) és megmutatta nekem az ingatlant. Nem részletezném mindenki el tudja képzelni milyen lehetett!

Beszélgettünk és megkérdezte, hogy mennyiért dolgozunk. Akkoriban egyik vezető ingatlanos cégnél dolgoztam és mondtam, hogy 5 %-ot kérünk eladás esetén.

Erre teljesen kikelt magából. Hogy képzeljük, hogy van pofánk ennyit kérni egy ingatlanért? Taram-taram-taram….Neki vagy 1 %-ért csináljuk vagy nincs megbízás. Punk-tum!

Nem lett belőle megbízás, mert nem térhettem el a cégem által szabott árazástól.

 

Tudom, hogy jó pár ügyvédnek megy igen jól a szekere. De én még nem hallottam ingatlanostól olyat, hogy miért kér el minden szerződéskötéskor ennyit vagy annyit az ügyvéd az ügyfelétől.

Talán azért, mert ez mindenkinek a saját magánügye. Ha van valaki, aki hajlandó kifizetni az ügyvédnek egy 10 perces munkáért – aminek a jó része csak adatok behelyettesítésből áll -, 120.000 forintot, akkor miért gond az ha vannak olyanok akik hajlandóak 500.000 forintot kifizetni egy ennél jóval összetettebb ingatlan eladásért?

Az pedig pláne nem lenne etikus, hogy az ügyvéd urak és hölgyek azt tanácsolják az ingatlanukat eladó tulajdonosoknak, hogy ne fizessenek az ingatlanközvetítőnek miután eladta ingatlanukat. Ha pedig mégis fizet, akkor is legfeljebb csak 50.000 forintot.

Mint ahogy erre nálam is volt már példa…

….amire aztán mégis fizetni kényszerült az eladó, mert jogilag rendben volt a megbízási szerződésem. Erre ezért odafigyelek.

Remélem Neked is rendben van. Ugye?

Megjegyzés: Tisztelet a kivétel ügyvédeknek.