Mit csinálj, ha a vevő egy nap alatt több ingatlant is megnézne?

"Más városból érkezem és egyszerre több ingatlant is megfogok nézni…" – mondja egy hang a telefonba és kéri hogy szervezz le neki egy vagy több ingatlan megtekintést arra a napra amikor ő a városba jön.

 

Sokan vannak akik például vidékről jönnek fel a fővárosba és ott egy nap alatt több ingatlant is szeretnének megnéz, aztán azok közül kiválasztani hogy melyiket fogják majd megvenni.

 

Ezért aztán több hirdetést is felhív így több ingatlanossal is beszélni fog. Mivel egy bizonyos típusú ingatlant keres, ezért lehet hogy nem tűnik fel neki, hogy egy konkrét ingatlant hirdető több ingatlanost is felhívott már és mindegyikre időpontot egyeztetett.

 

Ingatlanosként Te tudod, hogy mi egy adott ingatlan pontos címe, az érdeklődőnek viszont nem mondod meg, csak a találkozási helyet beszélitek meg.

 

Ezért könnyen elképzelhető, hogy az amit ő kinézett magának egy másik ingatlanossal is leegyeztette egy korábbi időpontra, így mikor kimész a megbeszélt helyre és időre azt fogja neked mondani: "Sajnálom. Ezt az ingatlant már láttam kb 2 órával ezelőtt egy másik ingatlanossal. Ha tudtam volna hogy erről van szó, akkor szóltam volna, hogy ne nézzük meg, mert láttam…"

 

Ezért érdemes már az időpont megbeszélése közben rákérdezni, hogy a megtekinteni szándékozott ingatlanhoz hasonló paraméterű (alapterület, emelet, szobaszám, stb) és elhelyezkedésű ingatlanra nem beszélt-e meg időpontot valaki mással is.

 

Ha kiderül, hogy még nem egyeztetett akkor érdemes felhívni a figyelmét, hogy ezt az ingatlant többen is hirdetik, és ha hasonló hirdetéssel találkozik akkor gyanakodjon, hogy ugyanerről lehet szó, így mással már ne menjen ki előttünk.

 

Ha rájön, hogy erre már egyeztetett egy másik ingatlanossal, akkor két dolog közül választhatunk.

  1. Tanácsoljuk neki hogy azzal az ingatlanossal nézze meg akivel lebeszélte az időpontot.
  2. Mondjuk meg neki, hogy egy kicsit előbb odaérve mi meg tudjuk neki mutatni az ingatlant, így hamarabb fog végezni az aznapi ingatlan megtekintésekkel. Nyugodtan mondja vissza a későbbi mutatást…

 

Kinek melyik a saját magának elfogadhatóbb verzió.

 

Tarnóczi Sándor