Te mennyit fizetnél egy pohár vízért? Én egy lakást is adnék érte…

A sikered egyik alapfeltétele, hogy szinte lézer pontossággal meg tudd határozni egy adott ingatlan piaci árát. Ha rosszul csinálod, keveset fogsz keresni vagy hamar „pályaelhagyó” leszel….

Az ingatlan árának megértéséhez kezdjük egy egyszerű példával.

Vajon mitől függ egy pohár víz ára? Honnan tudod hogy mennyit ér egy pohár víz másoknak?

És neked?

Te mennyit adnál egy pohár vízért?

5 ezer forintot?

20 forintot?

1 forintot?

Semennyit?

Jó, hagylak egy kicsit gondolkozni.

Addig elmondom, hogyan kapcsolódik egy pohár víz ára az ingatlanokhoz és a Te sikeredhez. Mert bizony kapcsolódik.

Kezdjük a végéről.

A Te sikered nagy részben azon múlik, milyen jól tudod megállapítani egy ingatlan piaci árát és elfogadtatni azt a tulajdonosával. Ha rosszul becsülöd meg az árat, akkor csalódni fognak benned a tulajdonosok.

Ugyanis ha többet mondasz nekik, mint az valójában ér, akkor gond nélkül elhiszik neked, de sem Te sem ők senkinek sem tudják majd eladni, ezért csalódnak majd, ha arra kéred őket, vigyék egy kicsit lentebb az ingatlan árát. Miért tennék mikor Te megmondtad nekik, hogy X lehet az ingatlanuk ára? E mellett még akkor is ki fognak tartani, ha senki nem ad
ajánlatot az ingatlanukra, nemhogy megvenné tőlük.

Ha pedig olcsón értékeled, akkor a vevők hamar megveszik és a tulajdonosok utólag téged fognak majd hibáztatni, hogy miért hitetted el velük, hogy csak Y-t ér az ingatlanuk és most lám, eladták olcsóbban, holott kaphattak volna Y+Z összeget is érte.

Soha ne hidd, hogy az emberek utólag magukat okolják majd a saját butaságuk miatt. Mindig mást keresnek és az most TE leszel és a CÉGED! Meg persze az ingatlanos szakma is.…

Ha jó árazod be az ingatlant, akkor hamar el tudod adni. Ha rosszul, akkor sok szenvedés árán (vagy azon sem), és borítékolhatod, hogy dühösek lesznek rád az eladók.

Tehát mi a jó ár? Az, amennyit a vevők még hajlandóak az adott ingatlanért adni. Ha már nem adnak érte annyit, amennyire gondoltunk, akkor sok az ára. Ha sokan megadnák az általunk kért árat, akkor kevés.

Ezt hívják kereslet-kínálatnak!
Pontosabban: mennyire keresik az adott ingatlant azon a környéken, illetve mennyire nem!

Az ingatlan ára arra fog eltolódni, amelyik oldalon többen állnak. A vevők felé vagy az eladók felé.

Ha több a vevő, akkor egymásra licitálva felhajtják az árat.

Ha több az eladó, mint a vevő, akkor egymásra licitálva egyre olcsóbban adják az ingatlanukat és ezzel lenyomják az árat.

Neked tisztában kell lenned, hogy kínálati piac van-e vagy inkább kereslet piac. Magyarán keresik-e az ingatlanokat vagy a kutyának sem kell (mert nincs rá pénze, vagy van csak nem ott akarja elkölteni, hanem máshol, stb)

Akkor most térjünk vissza a pohár vízhez.

Szóval, Te mennyit is adnál érte?

Ha figyeltél, akkor a helyes válaszhoz most vissza kell kérdezned:

"Hol és Mikor?"

Ugyanis a pohár víz ára attól függ, hogy hol és milyen körülmények között kéred!!!

Kérd egy civilizált nagyvárosban és garantálom, hogy amit adni fogsz érte maximum kb. 50 forint.

Vagy kérd a SIVATAGBAN 3 nap szomjazás után, miután közlik veled, hogy a legközelebbi ivóvíz lelőhely 1 napi járásra van, illetve azt, hogy ha most ihatsz egy pohár vizet, akkor biztosan eljutsz odáig, de ha most mégsem iszol, akkor egészen biztosan véged, kiszáradsz a hőségben, mire odaérnél. Víz nélkül nincs esélyed.

Ebben a második esetben Te mennyit fizetnél egy pohár vízért???

Többet mint 50 forint?

IGEN???? Nocsak….!

De miért, hiszen ugyanarról a pohár vízről van szó amit a nagyvárosban is megkaphatsz….? Hmmmm……

Mi változott mégis vele kapcsolatban?

A hely, ahol szükséged volt rá és a hellyel együtt a szituáció is!

Kiderül ugyanis, hogy óriási szükséged van arra az egy pohár vízre hát hajlandó vagy érte annak megfelelően is többet fizetni. A tét ugyanis az életed. Ezt kell most megfizetned.

 

De vajon ugyanazt a sok pénzt fogod-e érte ismét fizetni akkor is, mikor végül elérted majd azt a sivatagi vízlelőhelyet és azt látod, hogy amerre a szem ellát mindenfelé iható tiszta víz van? Akkor is megadnál bármit egy pohár vízért?

Kötve hiszem.

Vagy abban az esetben mikor egy teletöltött vízszállító autóval szeled át a sivatagot?

Hagyjuk a drámát és térjünk vissza az ingatlanok árához.

Az ingatlan ára is attól függ mennyit hajlandóak érte adni az emberek. Pontosabban attól a két dologtól, hogy (1) mennyire van szükségük az ingatlanra azon az adott helyen és (2) mennyire lehet hozzájutni vagy hozzá nem jutni!

Ha holnaptól mindenki csak ezer forintot adna egy négyzetméter budai ingatlanért, akkor sajnos annyi lenne az ára és nem sokszázezer.

Ha holnaptól minden eladó kivétel nélkül 10 millió forintot kérne a budai ingatlanok négyzetméteráráért, akkor nem tehetne mást a vevő, kifizetné, hiszen ennyiért juthat csak hozzá, vagyis felmennének az árak.

Nos! Akkor hadd halljam: Te mennyit is adnál egy pohár vízért a sivatagban?

One thought on “Te mennyit fizetnél egy pohár vízért? Én egy lakást is adnék érte…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük