Hogyan érinti a válság a TE ingatlanos pénztárcádat?

Nyakunkon a globális válság. Oké, ezt tudjuk, de hol érint ez majd téged?

Vegyük sorra lépésről lépésre logikusan, hogy mi mivel függ össze egy ilyen helyzetben: 

 1. Nézzük elsőként a vevőket: A bankok megszigorították a hitel felvételeket, ami azt jelenti hogy kevesebb réteg fog tudni hitelhez jutni és ők is sokkal jobban meggondolják, hogy felvegyék-e ilyen magas hitel kamatlábak mellett. Így a vevők több mint fele eltűnik a piacról és inkább kivár a vétellel, mert nem tud mit csinálni…
 2. Mivel a magyar lakosság megtakarítás kedve kb. 10 éve az európai ragsor végén kullog, így ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember kb 2 hónapig sem húzná ki a jelenleg félretett pénzéből, ha megszűnne a munkahelye.
  Magyarán nincs neki még 300 ezer forintja sem félretéve. Ezzel még foglalózni sem tudna, vagy ha mégis akkor sem tenné meg, mert ezzel az összes pénzét elköltené.
 3. Ezért inkább kivár a vásárlással amíg ismét kedvezőbben tud hitelhez jutni. Tehát a vevők egy jó része, immár nem lesz vevő!
 4. Nézzük az eladókat: Ez eladók nem tudják eladni az ingatlanukat, hiszen a vevők nem vesznek, mert nincs pénzük, a bankoktól pedig nem akarnak drága kamatláb mellett hitelt felvenni. Mivel a vásárlások jó része úgy történik, hogy Pista bácsi eladja a lakását egy hitelből vásárló vevőnek, ezért Pista bácsi ekkor már meg tudja venni Mari néni lakását, aki pedig szintén tovább tud lépni. Csak az a bökkenő, hogy Pista bácsi addig nem tudja eladni a lakását amíg nincs az a valaki, aki hitelből megveszi a lakását. Ahogy a fentebbi pontban leírtam, hitelből vásárló pedig egyre kevesebb van. Készpénzes pedig még annyi sem….
 5. Tehát Pista bácsi vár…..
 6. Emiatt Mari néni is vár….
 7. Olcsóbban nem akarják eladni az ingatlanukat, mert még abban hisznek hogy évente 5-10 %-al emelkednek az ingatlan árak. „Miért adnánk el olcsóbban, mint amennyiért tavaly adta el a szomszédom” kérdezik? Szegények nem tudják hogy az ingatlan árak nem maguktól nőnek, hanem a vevőktől. Ezért inkább várnak, mert nem látják az összefüggéseket…
 8. Ezzel egy pangó ingatlanpiac alakul ki. A maradék vevők már nem vesznek a jelenlegi árakon (hanem inkább csak az olcsóbbakat), az eladók többsége pedig még nem akarja olcsóbban odaadni az ingatlanát. Pangó piacon pedig lesznek olyan ingatlanosok, akiknek üzletkötés híján felkopik az álluk…
 9. Meddig tart ez? Addig amíg az eladók be nem látják, hogy alacsonyabb áron kell bizony eladniuk az ingatlanukat. Vagy addig amíg a bankok megint el nem kezdik ész nélkül osztogatni a hiteleket, fűnek-fának. Ezt utóbbit kétlem, mert ez okozta eddig is a válságot, ezután óvatosabbak lesznek majd a hitelezéssel.
 10. Egy ingatlanosnak mindegy hogy az ingatlan piacon éppen emelkednek az árak vagy csökkennek, számára csak azt a fontos, hogy legyen elég vevő és eladó. Ha van vevő és eladó akkor van forgalom is. A forgalomból pedig ő is meg tud élni. Ugyanúgy, ahogy egy értékpapír brókernek is az a jó ha forgalommal együtt vesznek ész nélkül minden értékpapírt (ekkor emelkednek az árfolyamok) vagy ész nélkül adnak mindent (ekkor csökkennek az árfolyamok) mert ő a forgalom alapján kapja a jutalékát, nem pedig az árak növekedése vagy csökkenése alapján.
 11. Pangó piacon csak pár cég tud megélni, hiszen nem tudja ugyanazt az ingatlant több ingatlanos cég is eladni. Csak egy. A ritka eladások miatt pedig a legtöbben le fogják húzni a rolót. Csak a legéletképesebbek fognak tudni fennmaradni.

Hogy kik lesznek azok? Hamarosan azt is elárulom… 🙂

Addig is iratkozz fel az értesítő listámra ha még nem tetted meg, és szólj a kollégáidnak erről az oldalról, hogy ők se maradjanak le semmiről.

Köszönöm.

One thought on “Hogyan érinti a válság a TE ingatlanos pénztárcádat?

 1. Pingback: Az első “áldozatok” között leszel? | Ingatlanos Tippek és Taktikák

Comments are closed.